Cabaran era Globalisasi

Bagaimana era globalisasi mempengaruh masyarakat hari ini.
 
IndeksPortalFAQPencarianAnggotaGroupPendaftaranLogin

Share | 
 

 BINCANGKAN TAJUK-TAJUK BERIKUT:

Go down 
Pilih halaman : Previous  1, 2, 3
PengirimMessage
noraB4Jumlah posting : 2
Join date : 17.03.09

PostSubyek: Re: BINCANGKAN TAJUK-TAJUK BERIKUT:   Mon Mar 23, 2009 2:36 pm

Internet adalah teknologi moden yang popular pada zaman ini, ia boleh membekalkan sumber-sumber maklumat yang bermanfaat dengan
mudah dan cepat yang dapat diakses di mana-mana sahaja di merata dunia oleh pengguna terutama para penuntut.
Dengan mengunakan enjin pencari yang banyak terdapat di internet untuk mencari maklumat-maklumat yang di ingini.
Sumber-sumber maklumat itu samaada berunsurkan pendidikann atau perdagangan atau berita & sebagainya.

Internet juga dapat mengadakan Kumpulan diskusi yang lebih dikenali sebagai newsgroup ialah proses pertukaran idea
di kalangan pengguna internet dari seluruh dunia. Penuntut sekolah atau penuntut di Institut Pengajian Tinggi boleh mendapatkan memperolehi maklumat yang diinginkan melalui akses ke internet di mana-mana sahaja lokasi-lokasi pendidikan tertentu.
Misalnya, seorang penuntut boleh mendapatkan maklumat sesuatu projek yang dibuat oleh penuntut-penuntut dari dalam atau luar negara. Manakala penuntut yang ingin melanjutkan pelajaran ke luar negara boleh mendapatkan maklumat mengenai syarat kemasukan, peruntukan yuran dan selainnya dalam internet.

Oleh yang demikian internet adalah sangat penting kepada para penuntut kerana ia dapat memajukan sistem pelajaran. Idea
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
amirB4

avatar

Jumlah posting : 3
Join date : 16.10.08
Age : 28

PostSubyek: PENGGUNAAN INTERNET DALAM PENGAJIAN TINGGI TEMPATAN   Fri Mar 27, 2009 7:39 pm

Internet ialah rangkaian computer yang berhubung menerusi beberapa rangkaian. Internet juga menghubungkan anda dengan seluruh penduduk dunia dengan pantas tanpa mengira sempadan. Penggunaan internet juga kini semakin berleluasa tidak kira dimana jua termasuklah di institusi-institusi pengajian tinggi tempatan. Penggunaan internet dalam pengajian tinggi tempatan adalah semestinya digalakkan. Ini kerana pelajar-pelajar inginkan banyak info-info atau bahan-bahan yang boleh dibuat sebagai rujukan pembelajaran mereka kerana internet lah sebagai buku rujukan kepada pelajar-pelajar. Selain daripada rujukan sebagai pembelajaran,internet juga terdapat banyak sumber yang boleh diperolehi untuk kertas kerja pembentangan. Internet juga mempunyai kesan yang besar ke atas ilmu, dan pandangan dunia. Dengan hanya berpandukan enjin gelintar seperti Google, pengguna di merata dunia mempunyai capaian serta-merta kepada bermacam-macam maklumat. Berbanding dengan buku dan perpustakaan, Internet melambangkan penyebaran maklumat dan data secara ekstrem. Walaupun intenet sangat penting untuk kegunaan yang berkenaan namun terdapat juga keburukan terhadap internet di tempat pengajian tinggi tempatan. Kadang-kadang segelintir pelajar yang menyalahgunakan internet sebagai untuk suka-suka seperti melayari laman web yang tidak berfaedah.
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://gara.edublogs.org
amirB4

avatar

Jumlah posting : 3
Join date : 16.10.08
Age : 28

PostSubyek: Kesihatan Asas Kebahagiaan Hidup Manusia   Fri Mar 27, 2009 8:11 pm

Kesihatan ialah kemampuan untuk meneruskan hidup dan prospek positif. Bagi manusia, dengan kemampuan untuk menganalisa dan menjangka, kesihatan adalah lebih daripada itu. Maknanya bukan sahaja semuanya perlu tepat pada masa yang tepat, tetapi pemahaman subjektif penting bagi meneruskan pengimbangan yang sihat. Pemahaman ini datangnya daripada persepsi somatik termasuk sakit dan tidak selesa. Untuk merasai sihat, seseorang itu perlu merasakan dirinya sihat dan tiada risiko dalaman atau luaran yang boleh menggangu kesihatannya. Kesihatan juga di kaitkan dengan permakanan kita dan juga senaman untuk memastikan tubuh badan sentiasa cergas dan sihat. Apabila seseorang itu melakukan aktiviti seharian ia juga sama seperti melakukan seniman. Ini juga akan mengaktifkan otak atau pemikiran seseorang untuk menjadi lebih sihat dan cergas.
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://gara.edublogs.org
Ro!!yB4

avatar

Jumlah posting : 3
Join date : 10.12.08
Lokasi : kampong panchong,Tutong

PostSubyek: Masalah permakanan adalah masalah global. Bagaimana cara mengatasinya.   Sat Mar 28, 2009 10:59 pm

Basketball Isu masalah mengenai permakanan ini setentunya mengaitkan masalah global. Ini kerana makanan adalah salah satu sumber penting untuk setiap manusia terus hidup di dunia ini. Contohnya, jika sesebuah Negara itu mengimport ataupun keseluruhannya bergantung kepada penghasilan sumber makanan dari Negara lain, ianya akan menjadi masalah yang teruk sekiranya Negara itu kekurangan sumber makanan ataupun mempunyai permakanan yang mengandungi bahan yang berbahaya dan sebagainya. Semuanya ini akan menjejaskan setiap Negara dan membawa kepada isu permasalahan seluruh Negara. Oleh itu langkah-langkah yang bijak haruslah dibuat untuk mengatasi masalah ini. Arrow
Banyak cara yang dapat mengatasi masalah ini, salah satunya ialah meningkatkan sumber penghasilan makanan. Dengan adanya mesin-mesin yang berteknologi canggih zaman sekarang, ianya dapat membantu dalam mempercepatkan penghasilan makanan dengan mudah. Sehubungan dengan itu, masyarakat juga dapat membantu meningkatkan hasil sumber makanan Negara mereka. Contohnya seperti Negara kita, Sultan Haji Hassanal Bolkiah telah bertitah bahawa penduduk harus bercucuk tanam ataupun berpadi untuk meningkat penghasilan dan membantu ekonomi Negara. Justeru itu, tindakkan seperti ini dapat mengatasi masalah kekurangan permakanan dalam sesebuah Negara.
lol!
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user
LeenB4

avatar

Jumlah posting : 2
Join date : 16.10.08
Age : 26

PostSubyek: Re: BINCANGKAN TAJUK-TAJUK BERIKUT:   Sun Mar 29, 2009 10:40 pm

Kesihatan adalah perkara yang amat penting didalam kehidupan manusia pada masa kini. Badan yang sihat akan membuatkan minda kita semakin cerdas dan dengan itu kita haruslah makan makanan yang sihat,membuat aktiviti sukan samaada yang ringan ataupun yang berat. Pada masa kini kita dapat lihat mereka yang kurang sihat itu adalah kerana kurangnya waktu untuk melakukan aktiviti-aktiviti riadah, lupa waktu makan, tekanan sama ada ditempat kerja ataupun disekolah. Bagi orang yang bekerja, mereka ini hanya ingin mencapai apa yang mereka inginkan sebagai harta duniawi begitu juga sebagai pelajar yang hanya mahu mencapai kelulusan yang cemerlang tanpa menghiraukan kesihatan mereka sendiri.Oleh itu, menjaga kesihatan dan juga kehidupan manusia adalah berkait rapat. sekiranya mempunyai badan yang sihat, mencapai sesuatu perkara yang diingini itu akan lebih mudah. Kesimpulan nya, kesihatan adalah sangat penting kepada manusia Wink
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://azleen.edublogs.org
adeB4

avatar

Jumlah posting : 3
Join date : 13.10.08
Age : 27
Lokasi : near to sengkarai graveyard.

PostSubyek: Re: BINCANGKAN TAJUK-TAJUK BERIKUT:   Sun Mar 29, 2009 11:27 pm

Penggunaan internet dalam pengajian tinggi tempatan.
Berikan pandangan kamu mengenainya.

penggunaan internet di pengajian tinggi adalah penting khususnya kepada penuntut-penuntut. didalam era moden ini teknologi banyak membantu. contohnya adanya internet dapat memudahkan malah memperluaskan pengetahuan penuntut dengan berbagai-bagai bahan bacaan seperti rencana dan info-info lain yang berguna dan juga berfaedah dan tepat kepada mereka. teknologi kini menjimatkan masa kerana internet boleh digunakan dimana saja tanpa kira tempat atau masa dengan adanya pengunaan internet tanpa wire iaitu lebih dikenali 'wireless'. internet bukan sahaja menyediakan bahan rencana malahjuga multiimedia dimana penuntut boleh muat turun video seperti bencana alam yang terjadi di sesetengah tempat, dimana ia boleh membantu pelajar membuka minda lebih luas secara logic kepada pelajaran yang relavant seperti geography. dengan kata lain internet adalah 'mudah,cepat dan tepat' kerana kini 'informasi dihujung jari'. hanya perlu taip dan tekan 'enter'. Very Happy selamat datang kedunia cyber.
Kembali Ke Atas Go down
Lihat profil user http://adebeb.edublogs.org
Sponsored content
PostSubyek: Re: BINCANGKAN TAJUK-TAJUK BERIKUT:   

Kembali Ke Atas Go down
 
BINCANGKAN TAJUK-TAJUK BERIKUT:
Kembali Ke Atas 
Halaman 3 dari 3Pilih halaman : Previous  1, 2, 3

Permissions in this forum:Anda tidak dapat menjawab topik
Cabaran era Globalisasi :: TAJUK BEBAS :: BLOK 4-
Navigasi: